• projects_a4_01
  • projects_a4_02
  • projects_a4_03
  • projects_a4_04
  • projects_a4_05
  • projects_a4_06

Български творци

Проект „Български творци“

Проектът включва издаване на каталози за представяне на съвременни български творци и тяхното изкуство – „Калинография“, представящ Ставри Калинов, Никола Тороманов, Хари Арабян. Подпомогнахме издаването на книгата „Културен вертикал“ – критически дневник за трансформациите в културата и театъра на едно десетилетие – на Мирослава Кортенска, на II част от албума „Фотографското изкуство в България – 1945–1995 г.“ от Петър Боев.

На 2 март 2001 г. по повод националния празник на страната Фондацията съвместно с Министерството на културата организира в Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена изложбата „България днес“ на трима бъларски творци – картините на Никола Тороманов, снимките от България на Атанас Кънчев и съчетанието на стъкло и метал в творбите на Хари Арабян.

Фондацията съвместно с посолството на Република България в Хелзинки организира Месец на българската култура в Културния център на финландската столица, посветен на 24 май – 2001 г. В рамките на този месец организирахме изложба „Fe-mail“ на картините на художника Никола Тороманов.

Фондацията изпращаше парични записи преди коледните и великденските празници и преди началото на лятото на повече от 100 пенсионирани и болни български творци, предложени от творческите съюзи.

100 години от рождението на Илия Волен

Фондация „Бъдеще за България“ подкрепи с финансови средства издаването на книгата „Вникване – есета, бележки, размисли“ на Илия Волен, както и юбилейната сбирка в НДК по повод стогодишнината от рождението му.

В памет на Ивайло Петров

Фондацията подкрепи финансово издаването на книгата на Ивайло Петров „Преди и след“, илюстрирана с негови рисунки, от поредицата „Българска сбирка“ на издателство „Литературен форум“. Организирахме съвместно с издателството вечер в па- мет на Ивайло Петров в Софийската градска художествена галерия с изложба на негови кар- тини. Паралелно с това беше издаден и юбилеен брой на вестник „Литературен форум“, посветен на годишнината. Учредихме и национална литературна награда на името на големия български писател, която беше връчена на Георги Мишев за най-новия му роман – „Патриархат“. Наградата включваше и издаването на романа.