• projects_p3_01
  • projects_p3_02
  • projects_p3_03
  • projects_p3_05

Представяне в чужбина

Презентация на фондация „Бъдеще за България“ в Берн

На 25 февруари 1999 г. бе организирано представяне на Фондацията на специална вечер в посолството ни в Берн, Швейцария. Председателят Елена Костова представи дейността на фондацията и новите ни проекти пред дипломати, бизнесмени и представители на благотворителни организации. Председателят на фондацията отчете събраните от тях в помощ на България 272 000 швейцарски франка, които бяха предоставени за ремонт на детските домове в Ямбол и Тетевен.

Панаир на книгата в Лайпциг

Акцент на ежегодния панаир на книгата в Лайпциг бе представянето на българска литера- тура – 79 издателства изложиха над 500 заглавия. Фондация „Бъдеще за България“ подготви специално за панаира издания от поредицата „Колекция Холограма“ „Хайка за вълци“ на Ивайло Петров, „Фрагменти“ на Атанас Далчев и сборник приказки на варненската писателка Севда Костова.

Представяне на България в Австрия

Поредицата от срещи и дискусии, проведени от фондация „Бъдеще за България“ в Австрия, бе резултат от установените вече партньорства между фондацията и австрийски неправи- телствени организации, сред които „Хилфсверк – Австрия“. Постепенното преориентиране на фондация „Бъдеще за България“ от директно хуманитарно подпомагане към проекти за дългосрочно развитие на селското стопанство бе довела до осъществяването на проекта „Помощ за самопомощ“. В рамките на проекта от август до ноември 1998 г. австрийски земе- делци, организирани от „Хилфсверк – Австрия“, предоставиха 120 селскостопански машини за региона на гр. Елена, обединяващ 400 села в 21 общини с население 150 000 души.

„Българска пролет“

Замислена и осъществена в сътрудничество с френската асоциация „Предприятия и хора“ и партньорите – Индустриалната и търговска камара на региона Миди-Пирене и компания „Депеш дю Миди“, вечерта, посветена на България (Тулуза, 26.03.1998 г.), събра повече от 1000 френски гости и делегати от българска страна. Целта на „Българска пролет“ беше да набере средства за хуманитарни проекти в България (в частност изграждането на селскостопански колеж при Дома за деца и юноши в Стражица), от една страна, и, от друга, да запознае френската общественост с положителните промени, настъпили в България през последната година, да привлече вниманието към новите перспективи на българския пазар и към възможностите за френско-българското икономическо сътрудничество.

Трета годишна среща на центъра на европейските фондации Торино

6–7 ноември 1998 г. По покана на Групата на донорите към Центъра на европейските фондации, обединяващ над 160 водещи европейски спонсори и над 7000 европейски неправителствени организации, Елена Костова представи дейността на фондация „Бъдеще за България“ и коментира политиката на финансиращите организации, действащи в страните от Източна Европа. „Бъдеще за България“ беше единствената източноевропейска неправителствена организация на форума, поканена да сподели опита си на работеща фондация и тенденциите в неправителствения сектор. В същото време мисията на г-жа Костова бе да обоснове необходимостта от отпускане на средства за местни неправителствени организации в Източна Европа.

Дни на българската култура

Със съдействието на българската общност в Париж, на френско-българската асоциация „Приятели на България“, на българското посолство във Франция и на ЮНЕСКО фондация „Бъдеще за България“ организира дни на българската култура в Париж. Основна цел беше набирането на средства за изграждане на Център за професионална и социална рехабилитация за деца и младежи – инвалиди в гр. Поморие. Проектът се реализира в сътрудничество с Националния център за социална рехабилитация.

Швейцария

На 5 юни 1998 г. в Женева се състоя благотворителна вечер, посветена на България. Вечер- та на България бе съорганизирана от фондация „Кристина“ и фондация „Бъдеще за България“ с любезното съдействие на българското посолство в Швейцария и инициативния комитет „Приятелство за България“. Приходите в размер на 136 000 швейцарски франка бяха предназначени за ремонта на Дома за деца и юноши „Юрий Гагарин“ в гр. Ямбол и НУ „Отец Матей“ във В. Търново.

Международно училище по теоретична физика – гр. Киев

От 29 април до 7 май 2002 г. в гр.Киев се проведе Второто международно училище по теоретична физика. Със съдействието на фондация „Бъдеще за България“ в него взеха участие украински, руски и 8 български ученици от специалност „Физика“ в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“ – гр. София. Училището по теоретична физика е инициатива на Националната фондация „Децата на Украйна“ (наш дългогодишен партньор в редица дейности) съвместно с Института по теоретична физика на Националната академия на нау- ките на Украйна.

Галавечер в Германия спечели сърцата на хората

На 14 ноември 1997 г. популярният тв канал „Мителдойчер рундфунк“, който се гледа в цяла Европа, излъчи на живо галавечер за България. Показаха изкуството си и едни от най-популяр ните рок и поп изпълнители на Германия. Организатор на спектакъла бе фондация „Бъдеще за България“. В рамките на вечерта се организира наддаване от зрителите за произведения на българското изкуство и занаяти. Свои произведения за търга предоставиха именити тво рци като проф. Георги Чапкънов, проф. Светлин Русев, скулпторът Методи Попов. Събраната сума бе дарена за ремонт на дома за сираци във Велики Преслав.